Weer bericht
Door: Mieke
Blijf op de hoogte en volg Mieke
11 Februari 2009 | Malawi, Rumphi
Vandaag weer een bericht vanuit het Matunkha Center, Rumphi in Noord-Malawi. Het regenseizoen is losgebarsten, viel het met de regen de afgelopen weken nog mee…nu is de hemel geopend en komt er heel veel regen in een korte tijd naar beneden! Tot nu toe zijn deze week de maïs, tabak, groundnuts, tomaten, aardappelen en soya velden rijkelijk bedeeld met water! Er was nog te weinig regen gevallen de laatste tijd en daarom genieten we met de Malawianen mee. De Malawianen zijn erg druk geweest met: het kiezen van het moment waarop er gezaaid werd, wat wordt er gezaaid, het land bewerken, fertilizer (mest) kopen en de plantjes ermee voorzien en nu hopen en bidden voor een goede oogst. Regen heeft zodoende een hele andere betekenis voor mij gekregen. Was het voor mij vooral vies, nat, grijs, bah, getsie…nu kan ik zeggen; groei, groen, goede oogst, voedsel, geen honger, een toekomst?! Ja, ik hoop echt dat ik straks met andere ogen in Nederland in de regen op de fiets stap of naar de bus zal rennen. We zullen het zien en voelen ;)
Het verkrijgen van de fertilizers is hier een ware run geweest en eigenlijk alleen weggelegd voor de rijken want 10.000kw (50 euro) per baal a 50kg moet er betaald worden om je akker te voorzien van mest. Als je geluk hebt dan heb je een coupon gekregen via de chiefs zodat je maar 800kw (4 euro) hoeft te betalen. De chiefs hebben de verantwoordelijkheid van de regering gekregen om deze bonnen aan de armste uit te delen maar ik heb begrepen dat dit (helaas!) niet altijd bij deze groep mensen terecht komt. Heb je goede contacten met de chief? Dan komt het wel goed met de fertilizer. De corruptie viert in Malawi nog hoogtij!
Het veroorzaakt bij mij donkere wolken en flinke stevige onweersbuien als ik weer zo’n bericht te horen krijg. Waar moet je beginnen om een verandering hierin te realiseren?
Toen ik een aantal weken geleden bij een gesprek met de PLWHA (People living with HIV/AIDS) aanwezig was vroeg ik de leden of ze nog op training waren geweest. Ja, antwoorden ze mij. En wat vonden jullie ervan? Wat hebben jullie geleerd? ‘Het was echt fantastisch want we kregen allemaal een allowance (vergoeding) en daarvan hebben we dekens en voedsel kunnen kopen’. Ik dacht nee hè, alles draait hier om het verkrijgen van allowances en niet in eerste instantie om kennis verkrijgen en daarmee een betere toekomst. Het is de gewoonste zaak om vergoedingen te krijgen bij meetings en trainingen. Deze vergoeding is bedoeld om bijv. transportkosten te voldoen, de lunch te bekostigen of als bijdrage aan de komst van diegene. Maar hier gaat het geld dus niet (altijd) naar toe en dat begrijp ik wel gezien de omstandigheden maar de motivatie van de deelnemers om aan een training deel te nemen is daarmee voor mij echt een verkeerde beweegreden. Zal er een ommekeer komen in het besef om kennis te verkrijgen? Voor de PLWHA kan een training veel opleveren zoals: Hoe blijf ik positief in het leven staan? Hoe blijf ik gezond? Hoe zorg ik ervoor dat het virus niet wordt verspreid? Ik hoop dat deze mensen de zonnestraaltjes (mogelijkheden om te veranderen) achter de donkere wolken blijven zien want zo zal er verandering komen en een ‘betere’ toekomst.
Als slot van dit weer bericht de weersverwachtingen voor de komende dagen!
Donderdag 12 feb: 19-23C, half bewolkt/regen; Vrijdag 13 feb: 18-24C, half bewolkt/regen; Zaterdag 14 feb: 18-27C, overwegend zon; Zondag 15 feb: 19-26C, overwegend zonnig. En, komt het een beetje overeen met het weer in Nederland?
Vanaf deze week ga ik samen met een stagiaire naar de verschillende CBO’s om in gesprek te gaan met de executive members (bestuur) om te bepraten hoe het organisatorisch reilt en zeilt. Vanuit de support groups die er in iedere CBO zijn hebben we uit eerdere bezoeken begrepen dat er soms misverstanden bestaan tussen hen en de executive members. Lijkt me wel interessant om n.a.v. een checklist te bepraten welke manier van leidinggeven iedere CBO heeft.
Verder…
Ben ik 2 weken geleden op een zaterdag bij Anneke en Martijn van de Boogert op bezoek geweest, zij wonen in Ekwendeni (vlakbij Mzuzu). Hij is in Oud-Beijerland opgegroeid en ze wonen en werken vanaf oktober 2008 voor 7 jaar met hun gezin in Malawi, ze zijn uitgezonden via de GZB. De dorpskerk ondersteund hun o.a. hiermee. Het was een erg leuk bezoek, zulke hartelijke mensen en erg gedreven in hun werk als resp. arts en gemeenteadviseur van de CCAP kerk. Wat is de wereld toch klein hè?
En…
Is vorige week Nico (vriend van Maartje) gearriveerd, inmiddels is hij in de store aan de slag gegaan om het (zover mogelijk) te reorganiseren. Hij blijft de komende weken bij ons. Naast dat het voor Maartje en Nico natuurlijk enorm fijn is om weer bij elkaar te zijn vind ik het ook erg gezellig. Maar Nico bracht naast zijn komst ook een hele tas met allerlei lekkere Hollandse lekkernijen mee, TOP! Zo hebben ze mij afgelopen zaterdag op mijn verjaardag verrast met stamppot zuurkool incl. rookworst, zo wat heb ik daar van gesmuld zeg. Maar er kwam nog meer uit zijn tas: appelstroop, hagelslag en cappuccino….geweldig, meer dan welkom!!
Mijn verjaardag is een enorm leuke dag geworden, dankzij Maartje en Nico. Die hebben echt hun best gedaan om mij in het zonnetje te zetten, en dat is gelukt! Bedankt. Taarten gebakken, salades bereid en de tuin versiert. Iedereen in Nederland bedankt voor het versturen van kaarten!
De Afrikaanse tijd gaat snel voorbij want over ruim 6 weken komen we alweer terug naar Holland. Stiekem zijn we al bezig om ons afscheid hier een beetje vorm te geven zodat we iedereen kunnen bedanken. En te kijken of het nog mogelijk is om op safari te gaan in Zambia de laatste week maar dat is een beetje afhankelijk van het weer en dan vooral de begaanbaarheid van de wegen. Tot die tijd hopen we ons werk hier af te kunnen ronden en uiteraard te genieten.
Ik besluit mijn verslag deze keer met een aantal regels uit het boekje: ‘Jij bent waardevol’ van Max Lucado welke ik van de ouders van Maartje ontving.
God is dol op je…
Ons hart is niet groot genoeg om de zegeningen te bevatten die God wil geven.
Probeer daarom dit eens.
De volgende keer dat je ademloos naar een zonsopgang kijkt…of sprakeloos naar een bloemenweide…doe dan even helemaal niets.
Zeg niets en luister naar het fluisteren van de hemel: ‘vind je het mooi? Ik heb het
speciaal voor jou gedaan’.
Jij bent waardevol!
Een hele fijne week toegewenst vanuit regenachtig Malawi!
Lieve groet,
Mieke
11 Februari 2009 - 10:47
Renate:
Hoi mieke,
Heb ik toch helemaal geen erg in je verjaardag gehad. Dus bij deze nog gefeliciteerd. Fijn dat het zo goed gevierd is!
Wat is de tijd snel gegaan. Ik weet nog dat ik jullie op gesprek had. Ik wens jullie nog zes onwijs mooie weken toe!!
Groetjes ook aan maartje natuurlijk!
Renate -
11 Februari 2009 - 11:08
Marieke:
Heeeej Mieke!
wat gaaf om je verhaal weer te lezen, heerlijk om weer even terug te dromen!
Je verjaardag zag er erg gezellig uit! Maar ik kijk er stiekum toch ook wel een beetje naar uit om je hier in Nederland op te zoeken en herinneringen aan Malawi op te halen!
Heel veel succes met jullie werk de komende tijd en vooral blijven genieten van de geweldige 'geschenken' die je daar elke dag mag ontvangen!
God bless you!!!
liefs
Marieke -
11 Februari 2009 - 12:33
Chris:
Leuk om te lezen over hoe jij in het regenseizoen in het zonnetje bent gezet ;-)
Een onvergetelijke verjaardag, nietwaar?
Heel veel groetjes, ook voor Maartje en Nico!
11 Februari 2009 - 13:23
Carlein:
Leuk om de foto's te zien van je feestje, zag er goed uit!
Wat is de tijd toch snel gegaan, nog maar 6 weken en kunnen wij weer van je genieten ;-)
Liefs Carlein -
11 Februari 2009 - 17:51
Mieke:
NOG GEFELICITEERD MET JE VERJAARDAG!!!! Fijn weer een berichtje van je te lezen! En die foto's! Wat is het er GROEN! De tijd is hier snel gegaan zeg, 6 weken en dan kom je weer terug! Nou hoop dat je het afscheid mooi vorm kan geven, en geniet maar vollop nog van de 6 volle weken die je voor de boeg hebt! -
11 Februari 2009 - 17:57
Willemijn:
Fijn weer van je te lezen en gelukkig heb je een onvergetelijke verjaardag gehad! Geniet er nog even van, voor je het weet zit je weer bij ons aan de wijn! ;) liefs -
11 Februari 2009 - 20:03
Irene En Jan:
Hoi Mieke,
Wat fijn om weer eens van je te lezen! Nog gefeliciteerd met je verjaardag. Wat gaat de tijd toch ontzettend snel: nog 6 weken!
We genieten van de manier waarop jij daar geniet. Hou dat vol.
Liefs,
Irene en Jan
12 Februari 2009 - 21:13
Corina:
Hey Mieke,
Nog Gefeliciteerd! En wat ziet Malawi er anders uit met regen, enne jullie wonen daar wel lekker luxe zeg.
O ja het sneeuwt hier en het is glad. Dan weet je weer wat voor weer het hier is. Het vriest niet zo dat er weer ijs kan komen maar je weet maar nooit.
Liefs, Corina.
Ps: groetjes aan iedereen die ik ken;) -
14 Februari 2009 - 20:08
Arjen Vd Bergh:
Hey Mieke,
Nog gefeliciteerd met je verjaardag!
Mooi stukje heb je weer geschreven! Erg leuk om te lezen, en ook mooi om de groene plaatjes van Malawi te zien.
Geniet van de laatste weken.
Groetjes -
15 Februari 2009 - 19:26
Willy:
Hoi Mieke,
't Was weer een prachtig verhaal om te lezen en ook leuke foto's.
Geniet nog van de laatste weken.
Liefs,
Willy -
16 Februari 2009 - 10:40
Leontien:
Ik hoop inderdaad voor je dat je hier ook met andere ogen naar regen gaat kijken, want dat doet het nogal;). En bij de oudjes, op je werk, zal het wel hét onderwerp van de dag zijn! Ik kan me voorstellen dat je echt hebt genoten van de komst van Nico en zijn tas met Hollands eten. Wat een ontzettend mooie afsluiting vanuit het boekje van Max Lucado! En 6 weken nog maar...dan gaat het echt heeeeeel snel jaa...
Greetzzz Leo -
24 Februari 2009 - 05:55
Anna:
Ha Mieke
Iedere keer weer ben ik geraakt door wat jij ervaart in een zo korte tijd en hoe jij dat over kunt brengen.Ik moet zeggen dat ik er naar uitkijk om je weer te ontmoeten en te delen in jouw ervaringen en wijsheid.
Tot gauw.. We hebben 5 april Tienerkerk...Ik weet niet of je dan al echt "geland" bent. Geniet niet met mate en ervaar maar van wat er nu is. Nog een hele mooi tijd gewenst... ook op safari.
liefs ook van Marten
Anna